smak roślin »

Listopad 27, 2016 – 7:56 pm | czytano 593 razy

      Aura nasza, codzienna zmusza do wycieczek w inne rejony, wycieczek myślowych rzecz jasna – więc może proszę teraz odwiedzić na chwilę Amerykę Południową, wyobrażając sobie jej słońce, upał i zieleń.
Szczególnie łatwe …

Read the full story »
ciało roślin

Budowa roślin jest fascynująca – od włoska na liściu po korzeń sekwoi. Wystarczy patrzeć.

życie roślin

Rośliny żyją cicho mimo, że cała ich fizjologia to prawdziwa wrzawa.

charakter roślin

Rośliny to dopiero mają charakter – zwany czasem ekologią biochemiczną. Nie szkodzi.

kultura roślin

Kłaniam się nisko patrząc na rolę roślin w tworzeniu cywilizacji.

smak roślin

A do tego wszystkiego – można i trzeba je jeść.

Home » główna, kultura roślin, smak roślin

Kofeina: bomba w wakuoli

Submitted by on Sierpień 6, 2012 – 12:09 pm | czytano 1 088 razy

Uwaga uwaga! Amerykańscy naukowcy ogłosili niedawno w czasopiśmie Drug and Alcohol Dependence niebywale odkrywcze doniesienie: kofeina zwiększa motywację szczurów!

Inna grupa w roku 95 na zlecenie NASA wykonała niebagatelne zestawienie: jak poszczególne substancje psychoaktywne zmieniają orientację pająków i obrazowała to przez poziom uporządkowania pajęczyn. Wniosek jest jeden: kofeina pająki nie motywuje, wręcz przeciwnie, bo w obrazie tej pajęczyny widać błogi chaos.

W moim przypadku jest odwrotnie – bez dawki kofeiny zaplatam sieć jak pająk pod jej wpływem, po double espresso: równiutko podążam z punktu A do B.

 Przypatrzmy się tej najbardziej rozpowszechnionej na świecie, legalnej substancji psychoaktywnej syntetyzowanej przez rośliny.

Kofeina jest niewielką cząsteczką z grupy metyloksantyn (alkaloidy) podobną do wielu występujących w pestycydach i taka jest dla roślin jej rola. Zawarta w liściach limituje inwazję patogenów, – ta w nasionach – ogranicza w glebie szansę na kiełkowanie innych roślin.

http://www.wellcomeimageawards.org/

Sfotografowane mikroskopem skaningowym kryształy kofeiny, cyfrowo kolorowane – w naturze kofeina jest biała.

 Czysta kofeina jest silnie gorzka. Dobrze rozpuszcza się w wodzie w temp 100%, ale w temperaturze pokojowej to już tylko w chloroformie (smacznego).

Kofeina jest silnie toksyczna dla samej rośliny, dlatego w komórkach przechowywana jest w wakuoli – specjalnym „woreczku” wypełnionym głównie wodą, odgrodzonym membraną.

Występuję u wielu roślin, kawie, kamelii (herbata), orzechach koli, kakao, mate ale i cytrusach. Rośliny potrafią ją syntetyzować w młodych pędach, owocach, nasionach.

W nasionach Arabiki jest jej ok 1%, Robusta może mieć jej czterokrotnie więcej. Silniejsze wypalanie ziaren kawy tylko nieznacznie zmniejsza zawartość kofeiny, ale za to zmniejsza ich wagę. Dlatego też, aby klasycznie zaparzyć z 7g ziaren espresso potrzeba zmielić ich więcej, zatem taka kawa powinna być chyba bardziej wyskokowa.

Inaczej rzecz wygląda w przypadku zaparzania liści kamelii czyli podczas przygotowywania tzw. herbaty. Mitem jest, że ciemna herbata ma więcej kofeiny. Kolor jest wynikiem rozpuszczonych w niej garbników, dających głęboki, lekko cierpki smak.

 Spożywanie kofeiny w odpowiedniej dozie (do 300mg)  niesie same korzyści dla człowieka:

1.     pobudza układ nerwowy ale i mięśnie (jest kompletnie wchłonięta przez 45 minut)

2.     zwiększa koncentrację

3.     podwyższa ciśnienie (błogosławieństwo dla niskociśnieniowców)

4.     zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona jak i cukrzycy II stopnia

5.     chroni skórę przed poparzeniem słonecznym

6.     nie powoduje osteoporozy (co się często, szczególnie w mediach słyszy)

7.  działa rozkurczowo także na drogi oddechowe, ograniczając napady duszności u astmatyków

8.  wzmaga metabolizm i rozkład tłuszczów w tkankach

9. prawdopodobnie  zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera (badania z 2011 roku)

10. działa antyrakowo na niektóre typy nowotworów

 

Bezpieczna, dzienna dawka kofeiny w zależności od poziomu wrażliwości organizmu to 200-300 mg. Ile znajdziemy jej w popularnych napojach?

filiżanka kawy z ekspresu przelewowego: do 180mg

espresso: do 100mg

herbata 50mg

szklanka coli: do 50mg


Kilka ciekawych faktów na koniec:

  1. Dla zwierząt kofeina jest toksyczna – karmienie psa czy kota czekoladą może się źle skończyć.
  2.  Popijanie kawą proszków przeciwbólowych znacznie wzmaga ich moc.
  3. Zwiększa się zanieczyszczenie wód kofeiną
  4. A co jeśli męczy nas zgaga? Kofeinę możesz też wąchać:

I na koniec : kofeina inspiruje

 

 

Podstawowa literatura:

Caffeine – calcium, effects, food, nutrition, body, diet, health, weight http://www.faqs.org/nutrition/Ca-De/Caffeine.html#ixzz22I6iEc2Q

Effect of coffee ingestion on physiological responses and ratings of perceived exertion during submaximal endurance exercise. Demura, S., Yamada, T., Terasawa, N. Graduate School of Natural Science & Technology, Kanazawa University. Perceptual and Motor Skills 2007 Dec;105(3 Pt 2):1109-16. [?]

Green tea polyphenols block the anticancer effects of bortezomib and other boronic acid-based proteasome inhibitors. Golden, E.B., Lam, P.Y., Kardosh, A., et al. Department of Pathology, University of Southern California Keck School of Medicine, Los Angeles, CA. Blood, 2009 Jun 4;113(23):5927-37. Epub 2009 Feb 3. ?]

  Kwasumi M, Lemos B, Bradner JE, Thibodeau R, Kim Y-S, Schmidt M, Higgins E, Koo S-W, Angle ? Zahn A, Chen A, Levine D, Nguyen L, Heffernan TP, Longo I, Mandinova A, Lu Y-P, Conney AH and Nghiem P. 2011. Protection from UV ? induced skin carcinogenesis by genetic inhibition of the ataxia talangiectasia and Rad3 ? related (ATR) kinase. Proceedings of the National Academy of Sciences 33:13716-13721

 Leszczyńska T and Pisulewki PM. 2004. Wpływ wybranych składników żywności na aktywność psychofizyczną człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 38:12-24

 Li J, Seibold P, Chang ? Claude J, Flesch ? Janys D, Liu J, Czene K, Humphreys K and Hall P. 2011. Coffee consumption midifies risk of estrogen ? receptor negative breast cancer. Breast Cancer Research 13:R49

Lopez ? Garcia E, Rodriguez ? Artalejo F, Rexrode KM, Logroscino G, Hu FB and van Dam RM. 2009. Coffee consumption and risk of stroke in women. Circulation 119:1116-1123

Nawrot, P.; Jordan, S.; Eastwood, J.; Rotstein, J.; Hugenholtz, A.; and Feeley, M. (2003). „Effects of Caffeine on Human Health.” Food Additives and Contaminants 20:1?30.

Sizer, Frances, and Whitney, Eleanor. (2003). Nutrition: Concepts and Controversies. Belmont, CA: Wadsworth/Thomson Learning.

Smith, A. (2002). „Effects of Caffeine on Human Behavior.” Food and Chemical Toxicology 40:1243?1255.

Weinberg, Bennett Alan, and Bealer, Bonnie K. (2002). The World of Caffeine: The Science and Culture of the World’s Most Popular Drug. London: Taylor & Francis.