smak roślin »

27 listopada, 2016 – 7:56 pm | czytano 1 212 razy

      Aura nasza, codzienna zmusza do wycieczek w inne rejony, wycieczek myślowych rzecz jasna – więc może proszę teraz odwiedzić na chwilę Amerykę Południową, wyobrażając sobie jej słońce, upał i zieleń.
Szczególnie łatwe …

Read the full story »
ciało roślin

Budowa roślin jest fascynująca – od włoska na liściu po korzeń sekwoi. Wystarczy patrzeć.

życie roślin

Rośliny żyją cicho mimo, że cała ich fizjologia to prawdziwa wrzawa.

charakter roślin

Rośliny to dopiero mają charakter – zwany czasem ekologią biochemiczną. Nie szkodzi.

kultura roślin

Kłaniam się nisko patrząc na rolę roślin w tworzeniu cywilizacji.

smak roślin

A do tego wszystkiego – można i trzeba je jeść.

Home » Gatunki roślin, kultura roślin

Najstarsza oliwka świata

Submitted by on 2 grudnia, 2011 – 12:32 pm | czytano 10 867 razy

W

malutkiej wiosce na Krecie – Vouves żyje 15 osób w ośmiu domach. Wioska leży wysoko w górach, bardzo trudno tam trafić, bo praktycznie brak znaków, a i każda mapa pokazuje co innego. W centralnym miejscu rośnie olbrzymia, skręcona i pusta w środku oliwka, a dokładnie oliwka europejska (Olea eropaea L) z rodziny oliwkowatych jak np. nasz lilak z uporem określanym jako "bez".

Średnica pnia u podstawy to ok. 3,6 metra, a wiek…imponujący niemal 3000 lat. Wiek oznaczono na podstawie przyrostów rocznych (zaledwie 0,6 mm rok) i przyrostów innych drzew, a także wykopaliskowego drewna użytego do konstrukcji z wyraźnym, zachowanym trendem wzrostowym. Nauka zajmująca się tego typu sprawami to dendrochronologia. Drzewo w Vouves jest skręcone, Grecy określają je jako "striftolia". Ma niesamowitą strukturę kory, przypominającą kamienną rzeźbę, którą czterolatki mogą określić jako "potwól". No coś w tym jest.

Drzewa oliwne uprawiane są na Krecie od 9000 lat, są głęboko ukorzenione w mitologii, religii, sztuce i gospodarce. Dopiero teraz widzę, że najsilniejszy rozwój cywilizacji zachodu właściwie rozpoczął się wtedy kiedy zaprzyjaźniono się z Olea europaea.

Na Krecie rocznie zjadają średnio 35 litrów oliwy. W tej wartości są też dzieci. To daje wynik ok 10 łyżek stołowych oliwy dziennie. Jak to zupełnie inaczej brzmi niż nasze "skropić oliwą".