smak roślin »

27 listopada, 2016 – 7:56 pm | czytano 1 212 razy

      Aura nasza, codzienna zmusza do wycieczek w inne rejony, wycieczek myślowych rzecz jasna – więc może proszę teraz odwiedzić na chwilę Amerykę Południową, wyobrażając sobie jej słońce, upał i zieleń.
Szczególnie łatwe …

Read the full story »
ciało roślin

Budowa roślin jest fascynująca – od włoska na liściu po korzeń sekwoi. Wystarczy patrzeć.

życie roślin

Rośliny żyją cicho mimo, że cała ich fizjologia to prawdziwa wrzawa.

charakter roślin

Rośliny to dopiero mają charakter – zwany czasem ekologią biochemiczną. Nie szkodzi.

kultura roślin

Kłaniam się nisko patrząc na rolę roślin w tworzeniu cywilizacji.

smak roślin

A do tego wszystkiego – można i trzeba je jeść.

Home » smak roślin

Pomarańcza i jej skórka

Submitted by on 8 października, 2011 – 11:36 am | czytano 5 263 razy

 [T]ym razem pod tym hasłem nie ma niczego o cellulicie, a o…no pomarańczy.
Z botanicznego punktu widzenia, nie ma samodzielnego gatunku zwanego pomarańcza. Roślina ta jest jednym z wielu należących do rodzaju cytrus (Citrus ) w rodzinie rutowatych (Rutaceae)

Mamy więc:

  • Citrus limon (L.) Burm. – cytryna zwyczajna

  • Citrus paradisi – grejpfrut

  • Citrus aurantifolia – limonka

  • Citrus sinensis (L.) Osbeck – pomarańcza słodka

Owoce pomarańczy są tu kuliste, o pomarańczowej, skórzastej skórce (egzokarp), a soczysty miąższ (endokarp) podzielony na sekcje wewnątrz których jest masa wypełnionych sokiem pęcherzyków. Ten typ owocu zwany jest hesperidium i jest to przekształcona jagoda.

 

 


Skórka pomarańczy

Oto powiększony obraz skórki dojrzałej pomarańczy. Na pierwszy rzut oka widać wyraźne, wypukłe formy – są to gruczołki olejowe. W dojrzałym owocu jest ich ok 10.000. Gruczołki olejowe w skórce tworzą się na wczesnym etapie rozwoju owocu – gdy ma on ok 3-5 cm średnicy i powiększają się wraz ze wzrostem owocu. Wypełnione są olejkiem pomarańczowym w skład którego wchodzi przede wszystkim limonen (monoterpeny, alergizujące, odpowiedzialne za aromat cytrusów)




Często się mówi o myciu owoców przed jedzeniem, także tych które wymagają obierania ze skórki. Jak wygląda zatem proces przygotowania owoców do transportu i przechowywania tygodniami w hipermarketach? 

Zebrane owoce umieszcza się w kontenerach z wodą i detergentem. Potem mechanicznymi szczotkami czyści się z resztek brudu, owadów i niestety naturalnego wosku. Dlatego też kolejnym krokiem jest pokrycie skórki pomarańczy zwykle naturalnym woskiem (np.carnauba) wraz ze środkami grzybobójczymi. Potem już pakowanie i wysyłka. 

Importowane cytrusy przed użyciem zaleca się wyszorować delikatną szczoteczką z łagodnym detergentem by pozbyć się tej woskowej warstwy z fungicydami.