smak roślin »

27 listopada, 2016 – 7:56 pm | czytano 1 212 razy

      Aura nasza, codzienna zmusza do wycieczek w inne rejony, wycieczek myślowych rzecz jasna – więc może proszę teraz odwiedzić na chwilę Amerykę Południową, wyobrażając sobie jej słońce, upał i zieleń.
Szczególnie łatwe …

Read the full story »
ciało roślin

Budowa roślin jest fascynująca – od włoska na liściu po korzeń sekwoi. Wystarczy patrzeć.

życie roślin

Rośliny żyją cicho mimo, że cała ich fizjologia to prawdziwa wrzawa.

charakter roślin

Rośliny to dopiero mają charakter – zwany czasem ekologią biochemiczną. Nie szkodzi.

kultura roślin

Kłaniam się nisko patrząc na rolę roślin w tworzeniu cywilizacji.

smak roślin

A do tego wszystkiego – można i trzeba je jeść.

Home » smak roślin

Rodzynki: skondensowane winogrona.

Submitted by on 9 października, 2011 – 9:22 pm | czytano 1 467 razy

Suszenie owoców to stara forma przechowywania plonów stale odbywająca się w przyrodzie całkiem ot tak.
Na zdjęciu jest winne grono na którym widać zasuszone owoce, ale i kilka jeszcze świeżych. Owoce znalezione na Krecie, w temperaturze ponad 45 stopni w cieniu. Tak prosto na dłoni trzymam w tych kilku zasuszonych drobinach zgrupowane cukry proste, produkt złożonych procesów fotosyntezy, podlegający dalszym procesom transformacji, transportu w komórkach rozwijającego się owocu…

A teraz porównajmy suche i świeże winogrona od strony…dietetycznej czyli przypatrzmy się zawartości cukru w cukrze:

Jeden owoc świeży waży ok 5.8g z pestką i ma 1g węglowodanów.

Jeden owoc zasuszony (rodzynek) waży ok 1,5g i ma… 1 g węglowodanów.

Zjadając paczkę (100g) rodzynek dostarczamy sobie ok 67g węglowodanów czyli tyle ile jest w ok 13 łyżeczkach cukru.

Oczywiście jest to bardzo duże uproszczenie, zwłaszcza w porównaniu sacharozy do cukrów prostych w owocach, niemniej jednak diabetycy na rodzynki patrzą z rezerwą, a dietetycy sugerują umiar (jak zawsze z resztą i na wszystko). 

Na pewno jednak widać, że suszenie powoduje skondensowanie soku, czyniąc słodkie winogrona – bardzo słodkimi rodzynkami.

Słodycz intensywna jak wata cukrowa po karuzeli, karuzeli Calvina, jak wiemy, czasem mdli.