smak roślin »

Listopad 27, 2016 – 7:56 pm | czytano 621 razy

      Aura nasza, codzienna zmusza do wycieczek w inne rejony, wycieczek myślowych rzecz jasna – więc może proszę teraz odwiedzić na chwilę Amerykę Południową, wyobrażając sobie jej słońce, upał i zieleń.
Szczególnie łatwe …

Read the full story »
ciało roślin

Budowa roślin jest fascynująca – od włoska na liściu po korzeń sekwoi. Wystarczy patrzeć.

życie roślin

Rośliny żyją cicho mimo, że cała ich fizjologia to prawdziwa wrzawa.

charakter roślin

Rośliny to dopiero mają charakter – zwany czasem ekologią biochemiczną. Nie szkodzi.

kultura roślin

Kłaniam się nisko patrząc na rolę roślin w tworzeniu cywilizacji.

smak roślin

A do tego wszystkiego – można i trzeba je jeść.

Home » smak roślin

Gwiazdnica pospolita na kanapce

Submitted by on Sierpień 24, 2011 – 1:27 pm | czytano 1 847 razy

Tyciuteńka, a potrafi plany o francuskich rabatach ogrodnikom wybić z głowy. Chwast tak bardzo powszechny, że aż niewidzialny. Gwiazdnica pospolita – Stellaria media, bo stella to gwiazda. Po angielsku chickweed – ziele kurczaków, lub kurcze-zielę. Żyje na całym świecie, nie straszne jej chłody, susze, detergenty czy ołów, rośnie żwawo, szybko się mnoży no i jest jadalna. Jadał ją kiedyś drób hodowlany (bo przecież nie w tych czasach), jadali ją ludzie. Jako, że w składzie ma saponiny, więc tym bardziej trzeba spróbować. StellariaMedia001

Dziś sprawdzę gwiazdnicę pospolitą na kanapce.

Skład: – chleb typu maca

– dowolny twarożek

– garść gwiazdnicy spod domu

– sól i pieprz i słodka papryka w proszku  

Smakuje bardzo przyzwoicie. Coś między młodą sałatą, a szczawiem. Z twarożkiem i chlebem jak znalazł.