smak roślin »

27 listopada, 2016 – 7:56 pm | czytano 1 264 razy

      Aura nasza, codzienna zmusza do wycieczek w inne rejony, wycieczek myślowych rzecz jasna – więc może proszę teraz odwiedzić na chwilę Amerykę Południową, wyobrażając sobie jej słońce, upał i zieleń.
Szczególnie łatwe …

Read the full story »
ciało roślin

Budowa roślin jest fascynująca – od włoska na liściu po korzeń sekwoi. Wystarczy patrzeć.

życie roślin

Rośliny żyją cicho mimo, że cała ich fizjologia to prawdziwa wrzawa.

charakter roślin

Rośliny to dopiero mają charakter – zwany czasem ekologią biochemiczną. Nie szkodzi.

kultura roślin

Kłaniam się nisko patrząc na rolę roślin w tworzeniu cywilizacji.

smak roślin

A do tego wszystkiego – można i trzeba je jeść.

Home » ciało roślin, smak roślin

Granaaat!

Submitted by on 12 października, 2011 – 12:30 pm | czytano 862 razy

Granatowiec właściwy (Punica granatum L.) z rodziny krwawnicowatych to chyba jedno z najdawniej uprawnianych drzew w krajach śródziemnomorskich. Ma bardzo ciekawe owoce. Z zewnątrz przypominają nieco jabłka, choć z botanicznego punktu widzenia – są to jagody. W środku zaś to istne kłębowisko nasion.Granat właściwy. Owoc. Fotografia przedstawia przekrój podłużny przez fragment nasiona z osnówką.

Jak widać nasiona są otoczone czerwoną i soczystą sakiewką zwaną osnówką (arillus). W owocach nasiona upakowane są w przegródkach podzielonych białą, gąbczastą tkanką niebywale gorzką i ściągającą.

Osnówki nie powstają z zalążni, najczęściej jest to przekształcone feniculum lub hilum, a co to znaczy to pewnie kiedy indziej...

Kolorową osnówkę ma też muszkatołowiec korzenny, a grzybień biały – gąbczastą, umożliwiającą pływanie.

W jednym owocu jest od 200-800 nasion z osnówkami

Nasionko i osnówka oddzelnie ważą niemal tyle samo

W pestkach 18% to olej

Owoce mają wysoki stopień antyoksydacyjny(4,479 μ mol TE/100g.) podobnie jak np. czarne jagody, a zjedzenie jednego owcu wypełnia połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik.