smak roślin »

27 listopada, 2016 – 7:56 pm | czytano 1 264 razy

      Aura nasza, codzienna zmusza do wycieczek w inne rejony, wycieczek myślowych rzecz jasna – więc może proszę teraz odwiedzić na chwilę Amerykę Południową, wyobrażając sobie jej słońce, upał i zieleń.
Szczególnie łatwe …

Read the full story »
ciało roślin

Budowa roślin jest fascynująca – od włoska na liściu po korzeń sekwoi. Wystarczy patrzeć.

życie roślin

Rośliny żyją cicho mimo, że cała ich fizjologia to prawdziwa wrzawa.

charakter roślin

Rośliny to dopiero mają charakter – zwany czasem ekologią biochemiczną. Nie szkodzi.

kultura roślin

Kłaniam się nisko patrząc na rolę roślin w tworzeniu cywilizacji.

smak roślin

A do tego wszystkiego – można i trzeba je jeść.

Home » ciało roślin

Kolec w oko.

Submitted by on 24 sierpnia, 2011 – 11:41 am | czytano 2 325 razy

W wydanym w Krakowie w 1606 roku ” Różańcu Panny Maryjej ” Abrahama Bzowskiego jest napisane: „Róża nigdy nie jest przez ciernia.” Fatal error, bowiem róża raczej nie jest przez kolca.

Wybaczcie tę manierę botaniczną. Kolce u roślin to najczęściej wariacje na temat epidermy – skórki. Przekształca się ona, tworząc ostre i nieprzyjazne dla roślinożerców formy. Nie ma wiązek przewodzących, więc łatwo je odłamać. Mogą być na łodygach jak u róży, na liściach jak u ostrokrzewu czy nawet owocach – kasztanowiec.

Ciernie to już jednak coś bardziej poważnego – bo to przekształcenia organów jak np. liścia u kaktusa czy pędów bocznych robinii dlatego też m.in ciernie mają wiązkę przewodzącą, ciężko je odłamać. Funkcjonują raczej jak odrębny, wyspecjalizowany organ, niż jako tylko odstraszający dodatek, chociaż to też i to jak!